Svenskarnas sug efter utlandsresor har ökat kraftigt de senaste åren och visar inga tecken på att avta – tvärtom. Resebokningarna inför vinterhalvåret stiger, från redan höga nivåer, med 12,6 procent. Främst är det Spanien och Thailand som lockar soltörstande resenärer. Det visar Tickets stora trendrapport Ticket Collection.

– Svenskarnas reslust har ökat markant och kommande vinterhalvår är inget undantag. Fler och fler nöjer sig inte med en semesterresa utomlands under sommaren, utan väljer dessutom att tanka ny energi med en utlandsresa under jul- och nyårshelgerna, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket Privatresor.

Enligt Tickets Sifoundersökning planerar nästan varannan svensk (43 procent) att åka utomlands i vinter, vilket är en ökning med 5 procentenheter mot förra årets rekordvinter. Främst är det sol och värme som lockar, vilket också avspeglas i de mest bokade resmålen. Spanien (främst Kanarieöarna Gran Canaria och Teneriffa) tillsammans med Thailand (Bangkok, Phuket och Krabi) är ohotade som de två mest populära semesterländerna under vinterhalvåret. Spanien ökar sina resebokningar med 8 procent, en stor ökning givet de redan höga bokningsnivåerna. Thailand ökar knappt 4 procent, där Krabi står för den största ökningsandelen.

I Tickets Sifoundersökning framkommer det även att svenska resenärer blir allt mindre påverkade av oroligheter i vår omvärld. I den senaste undersökningen uppger 30 procent att terrordåd eller terrorhot påverkar deras resvanor – motsvarande siffra i fjol var 41 procent. Detta återspeglas även i Tickets bokningsstatistik – ett attentat påverkar i allt mindre utsträckning svenskars vilja att boka en resa till ett specifikt resmål. För två år sedan kunde en terrorattack i en europeisk storstad resultera i ett bokningstapp under flera månader, förra året hade detta krympt till någon vecka, medan de attacker som skett under 2017 inte haft någon märkbar effekt på bokningarna över huvud taget.

– Svenska resenärer inser att risken att råka ut för ett terrorattentat är mycket liten. Resenärerna verkar dessutom ha blivit mer luttrade och är inte beredda att förändra sina resvanor på grund av terrorhändelser, säger Katarina Daniels.

Hit reser svenskarna i vinter – Resmål

  1. Gran Canaria (1)
  2. Bangkok (2)
  3. Phuket (3)
  4. Teneriffa (4)
  5. London (5)
  6. Miami (6)
  7. Krabi (7)
  8. Amsterdam (ny)
  9. Malaga (9)
  10. New York (8)