Thailand är det första landet i Asien som tar del i projektet Upcycling the Oceans, med ambitionen att minska mängden skräp i haven. Landet har också förbjudit rökning på utvalda stränder, av samma anledning. Nedskräpningen av haven är ett hett ämne som diskuteras runtom i världen som ett globalt problem. Problemet i sig är inte nytt, och det påverkar många länder och Thailand är inget undantag.

Phang-NgaProjektet ”Upcycling the Oceans, Thailand” startades i höst som en del av Thailändska Turistbyråns CSR-arbete och utveckling av hållbar turism i Thailand. Thailand vill bli en förebild regionalt för grön turism, och är det första landet i Asien att gå med i Upcycling the Oceans – ett gemensamt globalt initiativ av Thailändska Turistbyrån, PPT Global Chemical och Ecoalf Foundation. Målet är att bevara havet och kustområden samt omvandla plastskräp till tråd för att göra tyg, och i sin tur även kläder och accessoarer. Det tre år långa projektet började på Koh Samet, där lokala fiskare och dykare gick samman för att rena stranden och havsbotten.

Att ta steg som hjälper havet är något Thailändska Turistbyrån gör med glädje, särskilt med tanke på att hälften av syret på planeten kommer från just havet. Varje år hamnar 8 miljoner ton plast i haven och det tros vara runt 150 miljoner ton plast i havet just nu – motsvarande 4 650 miljarder plastpåsar från mataffären. Vid 2050 kommer det finnas mer plast än fisk i haven. Bara 5 % spolas upp på stränder igen, och ändå är det något som märks av för de boende längs kusterna samt resenärer. Människor på haven är ansvariga för 20 % av skräpet i haven. Plast i haven försvinner inte, men omvandlas till mikroplaster – vilket gör det ännu mer angeläget att rena haven från skräp. Det mesta skräpet i haven, 80 %, är skräp från land som förts dit av regnvatten, vindar och översvämningar, och hälften av det vi slänger är cigarettfimpar – vars filter består av plast.

Phuket-Patong BeachNär stranden Patong Beach i Phuket, Thailand, städades hittades ett stort antal cigarettfimpar. För att ytterligare minska mängden skräp på stränder, har de thailändska myndigheterna infört rökningsförbud på 20 av de mest populära stränderna i Thailand. Det kan följas av ytterligare ett rökningsförbud på turistbåtar och färjor. Rökning i sig kommer fortfarande vara tillåtet, men i särskilda områden bortom stranden. Thailändska Turistbyrån hoppas att dessa initiativ kommer att vara de första av många samt ett första steg för att rena haven av skräpet som förorenar dem.