Thailand är välkänt för alla solhungriga nordbor som vill ha vita stränder, svajande palmer och svalkande drycker i ett land med låga priser.

Något mer okänt är Thailands fantastiska övärld med små och stora öar i alla former och fasoner som kan nås med båt. Rederiet Star Clippers, som har specialiserat sig på fantastiska segelkryssningar runt om i världen, erbjuder veckokryssningar från Phuket med dagliga besök till de idylliska öpärlorna i Andamanhavet.

Star Clipper seglar bland annat till Phang Nga Bay, känt från James Bond filmen ”The Man with the golden gun». Och till de välkända Similan-öarna, samt Ko Surin, Hin Daeng, Ko Rok Nok, Ko Kradan och Ko Hong. Några av dessa öar ligger långt ut till havs men stränderna delas med besökare från fastlandet som fraktas ut i snabbgående småbåtar.

På den nordliga turen från Phuket har man en dag på vackra Langkawi i Malaysia, och på den södra turen angör fartyget Penang. På så vis blir det möjligt att också uppleva ännu ett land och en ny kultur i den här delen av Asien.

Det speciella för mycket av Thailands övärld är turkost och blått klart vatten, god sikt, fantastiska korallrev och ett rikt undervattensliv. Många stränder är långgrunda och helt perfekta för de som reser med barn.

Man kommer dagligen till en ny, fantastisk ö där Star Clippers tenderbåt tar gästerna till stränderna. Star Clippers sportteam har snorkelutrustning, kajak, surfbrädor, laser segeljollar och paddelbrädor för de som vill prova vattenaktiviteter. Föredrar man att stanna ombord eller växla mellan utflykt och behagligt liv ombord, kan man också delta i de samma aktiviteterna rätt från skeppet.

Många vill också klättra upp i masten under betryggande uppsikt av besättningen. Och med säkerhetssele. Halvvägs uppe i masten kan man filosofera runt tillvaron i de gamla segelfartygen där sjömännen måste klättra upp till toppen under mörka och stormfulla nätter och reva segel. Det är detta som är en del av totalupplevelsen: Att få en inblick i gamla tiders transport och vanor till havs.

I dag föregår hissandet av segel delvis med hjälp av elektriska vinchar. Men det är också möjligt att vara med på en riktig segelhissning. Oavsett är det en upplevelse att stå på däcket mitt i allt som sker och höra kaptenens order och de första smällarna i seglen när vinden tar tag.

Ofta sätter man segel runt solnedgången till ljudet av Vangelis’ Conquest of Paradise. Då är nästan alla på däck för att se på, gärna med ett glas mousserande i handen och följer med på segel, sol och vind och fartyget och känner sig nära något historiskt som människor i tusentals år var med om. Star Clipper använder även motorer, men seglar så ofta och så länge det är praktiskt möjligt.

På kryssningsfartyg handlar också mycket om mat. Efter att seglen hissats till den välkända musiken av Vangelis, är det dags för middagsservering och många väljer en god flaska vin från fartygets omfattande vinlista.

– I tillägg till europeiska vinstilar, presenteras också goda översjöiska och prisvärda viner, berättar Geir Salvesen, vinskribent och -författare.

Här är det linneservetter och levande pianomusik. Är man tveksam om vad som är bäst den här kvällen, är alla rätterna lagade i förväg och utställda vid ingången så att man kan se hur de ser ut och vad som frestar mest.

Skall det vara fisk? Kött? Sallad, soppa, dessert? Här kan du äta tre förrätter eller två desserter. Mat och speciellt middag är en höjdpunkt ombord på Star Clipper. Efteråt? En drink i baren ute på däck, vara med på underhållning. Eller bare se på.

Möjligheterna är många, också på ett mindre och intimt fartyg. Här hälsar man och pratar med de flesta medpassagerarna efter en stund. Man har en tendens att koppla av vardagen av att segla. Det finaste? Det är att ligga på en strand på en ö långt ute i Andamanhavet och beundra fartygets stolta profil där det ligger för ankar med de fyra masterna.När alla är tillbaka ombord hissas segel och fartyget seglar vidare till nya, spännande och romantiska resmål.