Umeå får en ny festival i år, Umeå Songkran Festival som ordnas av X Event tillsammans med Uniglobe Travel för firandet av Thailändska nyåret 22 april. Festivalen är på Umeå Energi Arena Vind. I samband med festivalen får umeå diplomatbesök av H.E.Mr.Kiattikhun Chartprasert ambassador of Thailand som inviger festivalen.

Huvudpartners till festivalen är Umeå Kommun och Thailand Tourism vars direktör MR Pakkanan Winijchai också kommer till festivalen. Hans Lindberg Umeås Kommunalråd kommer även att medverka under festivalen samt ha möten med Thailändska delegationen som kommer till Umeå. General Manager från Thai Airways är även inbjuden. Chang, Singha och hotell Aveny är även sponsorer till festivalen.

– Vi gör festivalen för att jag har starka band till den Thailändska kulturen, jag har rest väldigt mycket i Thailand och upplevt Song Kran på plats och vill att så många som möjligt skall få se och uppleva kulturen. Sverige och Thailand har starka band både genom turism till Thailand, bärplockare som kommer hit samt många inflyttade thailändare i sverige som vi vill ge en egen festival säger Christer Forsberg VD i Uniglobe Travel

Tre munkar från templet i Fredrika kommer att på morgonen genomföra buddistiska thailändska cermonier. I samband med festivalen kommer Uniglobe Travel också skänka två stycke tempelleijon i trä som är antika till templet som gåva. Gåvan överlämnas på plats i samband med invigningen.

Efter cermonierna är det en minimässa mellan 13-16:00 med utställare och samtidigt är det kulturvisning av dans/sång från thailands olika distrikt, norra, östra, södra och mitten representeras av thaiföreningar från olika städer i norra sverige och visar danser. Det kommer även att visas thaiboxning och det är en thailändsk tävling Miss Song Kran där man klär upp sig i vackra thaidräkter och sen får publiken rösta fram en vinnare genom att ge blommor.

Kl 18:30 börjar kvällsprogrammet där huvudattraktionen är Joe & Kong band, Superstars från Asien som även är programledare i The Voice of Thailand samt Thailand got Talent. Det kommer även ett humoristisk band från provinsen Isan, Poi Fai & Jai Son samt ett lokalt band från Umeå Tong & Siam Varity band.
Det är en Thailändsk nyårsfest med Thailändsk buffe som kommer från restaurang Matro i Umeå. Sombat som står för maten är en välkänd profil som serverar massor av thaimat bland annat på Noliamässan. Nyårsfirandet är mellan 18:30-02:00.

Hela programmet finns på festivalens hemsida www.songkranfestival.se där
man även kan köpa biljetter.