AyutthayaMånga turister som besöker Thailand upptäcker landet på egen hand. Med den sprudlande metropolen Bangkok som utgångspunkt finns många spännande sevärdheter som är perfekta för en dagsutflykt. En av de sevärdheterna är tempelstaden Ayutthaya, som under 400 år var Thailands huvudstad.

Efter några timmars båttur på floden Chao Phraya har man seglat tillbaka 250 år i tiden – från en huvudstad till en annan. Ayutthaya, som ligger 8 mil norr om Bangkok, var Thailands huvudstad från år 1350 till 1767. Den var då en av världens största städer med omkring en miljon invånare. När den burmesiska armén invaderade Ayutthaya 1767 förstördes dock stora delar av staden och bara några år senare utsågs Bangkok till ny huvudstad.

Idag är Ayutthaya utsedd till världsarv av UNESCO och erbjuder många spännande sevärdheter från sin storhetstid. Den 37 meter långa vilande Buddhan och stadens många berömda tempel är bara några exempel.

Det bästa sättet att ta sig runt Ayutthaya är med hjälp av cykel. Avstånden är korta och vägarna är i bra skick så en tur, som tar omkring fyra timmar, passar även den ovane cyklisten. Guidade turer anordnas av lokala researrangörer men det går också bra att hyra cykel och uppleva staden på egen hand.

Vad bör man inte missa i Ayutthaya

Vilande Buddha (Reclining Buddha)
Den 37 meter långa och åtta meter höga Buddhan är en av höjdpunkterna i staden. Sättet Buddha är avbildad på är tidstypisk för perioden då Ayutthaya var huvudstad. Kroppen är ofta insvept i ljust färgat tyg och bredvid Buddhan finns ett altare där besökare kan lämna gåvor.

Bang Pa In Sommarpalats (Summer Palace)
Längst med floden Chao Phraya ligger sommarpalatset som användes av kungarna då Ayutthaya var huvudstad. De utsmyckade byggnaderna används än idag för officiella tillställningar men är allt som oftast öppet för besökare som vill få en inblick i hur kungligheter semestrade förr i tiden.

Wat Phra Sisanphet
Ett av de största och mest betydelsefulla tempelområdena i staden. Wat Phra Sisanphet fungerade som palats för kungligheter och de tre tornen är idag något av ett landmärke för Ayutthaya. I dessa har även aska från kungar förvarats.

Wat Mahathat
Wat Mahathat är ett av de äldsta områdena i staden och var invånarnas religiösa mittpunkt. Under burmesernas invasion brändes stora delar av Wat Mahathat ner men de kvarvarande ruinerna vittnar om ett storlaget tempelområde. Här finns bland annat en berömd Buddhafigur som är inlindad i ett träd.

Ta sig till Ayutthaya

I Bangkok erbjuds guidade dagsturer där hela resan brukar ingå, men det går lika bra att resa till Ayutthaya på egen hand.

Tåg: Regelbundna turer från Hualamphong Train Station i Bangkok till Ayutthaya. Resan tar runt två timmar och kostar från 15 baht och uppåt beroende på klass.

Buss: Bussar avgår tre gånger i timmen från Bangkok Northern Bus Terminal (Mochit) och kostar omkring 50 baht. Resan tar ungefär två timmar.

Minibuss: Ett något snabbare och mer bekvämt sätt än vanlig buss. Från Victory Monument i Bangkok avgår minibussar flera gånger per dag. En resa kostar ungefär 60 bath och tar en och en halv timma.

Båt: Ett fridfullt sätt att ta sig till Ayutthaya är med hjälp av båt. Det går inga schemalagda turer från Bangkok men lokala researrangörer erbjuder turer på daglig basis. Ett bra färdmedel för dig som vill få en inblick i hur lokalbefolkningen längst med floden Chao Phraya lever.

Ta sig runt  i Ayutthaya

För den mer bekväma resenären finns det andra möjligheter att ta sig runt Ayutthaya än att cykla. Privata tuk-tuk-chaufförer eller cykeltaxis går att anlita för en dagstur eller kortare turer. Eftersom citykärnan i Ayutthaya är en ö finns det också möjlighet att upptäcka staden från båt. Från pirerna vid Chanthara Kasem National Museum, Pom Phet och Wat Phananchoeng kan man hoppa på en longtail-båt som tar dig med på en rofylld resa runt staden.