Strand, hav och palmer är de motiv från Thailand som svensken helst delar i sociala medier; detta porträtteras i den nyskapade ’Farangbilden’, som är uppbyggd från resultatet av en bildanalys C More beställt. En paradislik bild som är långt ifrån de mörka bakgator i Thailand där C Mores nya originalserie Farang utspelar sig.

– Vi vill återskapa en image av turistdrömmen och inkorporera den i vilka vi är på våra sociala medieflöden, säger Katarina Graffman, doktor i antropologi.

I sportlovstider vallfärdar svenskarna till Thailand – under förra året besökte drygt 330.000 av oss landet, vilket gör det till ett av våra mest populära resmål. C Mores nya originalserie Farang, med Ola Rapace i huvudrollen, utspelar sig på Thailands bakgator, och för att belysa kontrasten mellan de kritvita stränder och mörka bakgator som båda är en del av Thailand, har C More beställt en analys av svenskarnas foton från semesterparadiset.

– Efter att ha varit en längre period i Thailand var jag fascinerad av just baksidorna av turistparadiset. Plåtskjulen, sophögarna, de avstannade hotellbyggena man ser lite överallt. Vi pratade mycket om att just kontrasterna skulle finnas med i Farang. Både det skräpiga och det paradisiska. Precis som i verkligheten, säger Malin Lagerlöf som skrivit manus till Farang.

Under sportlovsveckorna i år har svenska Thailandsresenärer kunnat delta i projektet, genom att posta sina semesterbilder på Instagram under #farangbilden. Dessa 426 bilder har legat till grund för en kvalitativ bildanalys som kartlagt bildernas motiv, plats, tid, väder och om vi porträtterat människor eller miljö.

Analysen sammanfattas i en ny Thailandsbild som byggts digitalt av retuschörer, motiv för motiv, baserat på data från de insamlade bilderna. Resultatet är en för många väldigt bekant bild – kritvita stränder med klart vatten.

Vad säger då denna fantombild av Thailand om svenskarnas favoritresmål? Katarina Graffman, doktor i antropologi, har tolkat bilden och berättar att vi väljer motiv efter publik:

– Vi är en del i den populärkulturella strömmen. För 10-15 år sedan tog vi fortfarande bilder för vårt eget minnes skull, samt möjligen för att visa familj och nära vänner. Då hade bilden en helt annan privat karaktär. Idag har alla blivit proffsfotografer, om än på varierande amatörnivå. Vi återspeglar det vi präglats av genom reklambilder, populärkultur, reseprogram och magasin. I dagens värld har gränserna mellan fiktion och verklighet upphört.

De 10 mest närvarande motiven i svenskarnas Thailandsbilder:

  1. Strand (28%)
  2. Hav (17%)
  3. Båtar (13%)
  4. Natur & växtlighet (12%)
  5. Palmer (9%)
  6. Berg (6%)
  7. Kulturella och religiösa monument (5%)
  8. Badande människa (5%)
  9. Solstolar (5%)
  10. Bungalow (4%)

Mindre frekventa, men återkommande motiv är tuk-tuks, thaiboxning och buddhistiska munkar.