Phi Ta KhonThailands festivaler är populära bland både thailändare och utländska turister. En av de mest spektakulära festivalerna är spökfestivalen Phi Ta Khon som årligen intar den lilla staden Dan Sai i nordöstra Thailand. Spökfestivalen pågår mellan den 27-29 juni.

Phi Ta Khon, även kallad spökfestivalen, bygger på en legendarisk historia om Buddha. Enligt historien begav sig Buddha ut på en resa och var borta så länge att han antogs vara död. När Buddha till slut återvände firande hans anhängare så vilt att de till och med väckte de döda.

Under Phi Ta Khon återskapas hur levande och döda tillsammans firade Buddhas återkomst. Festivalen äger rum under tre dagar och datumet bestäms av stadens medium och varierar från år till år. I år hålls Phi Ta Khon mellan den 27-29 juni.

Under festivalens första dag är höjdpunkten en magnifik parad med stadens män iklädda färgglada dräkter och stora, målade spökmasker av risskal och kokosblad. Stämningen är på topp och det bjuds under dagen på musik och glädje. Festivalens andra dag firas även i andra delar av landet. Förutom festligheter skjuts det då raketer för att bringa regn till planteringssäsongen. Den tredje och sista dagen står andlighet och Buddha åter i fokus och besökare samlas i stadens tempel, Wat Ponchai, för att lyssna till 13 predikningar om Buddha.

Ett av de vanligaste sätten att ta sig till Dan Sai är med flyg från Bangkok till Udon Thani. Både Bangkok Airways och Thai Airways trafikerar sträckan. Från Udon Thani går det sedan flera bussar som tar dig hela vägen fram. Bussresan tar ca 3-4 h. Ett tips är att boka både resa och boende i god tid då det snabbt blir fullbokat under festivalen.