Staden är belägen i södra Thailand och är en orörd oas för de som älskar natur och kultur. Den erbjuder några av landets mest otroliga mat- och dryckesupplevelser, men också stränder, vattenfall och närliggande öar.

Khanom är en liten lugn stad i Nakhon Si Thammarat, en provins intill de mer välkända Surat Thani, Krabi och Trang. Det är ett charmigt semesteralternativ bortom stressen i turistområden. Den långa kusten längs Thailandviken bjuder in till vidsträckta vita stränder, välbehållna gröna skogar och ett gediget kulturarv. Här följer en guide för att utforska en av Thailands oupptäckta juveler!

Khanom är den perfekta stranddestinationen, ett dolt paradis långt från nattliv och shopping. Det finns flera stränder att nämna, alla längs Thailandvikens kust. Nadan Beach är en av de längsta stränderna i Thailand med sina nio kilometer. I närheten ligger Nai Phlao, en mindre strand, men lika lugn och fridfull. Thong Ching Beach ligger norr om Nadan och är en dröm för de som söker tystnad och orörd natur. I norra Khanom finns Kwang Pao Beach som är en välskyddad vik och en fantastisk plats för de som vill ta det lugnt. Längre söder ut, i distriktet Sichon, ligger stranden Hin Ngam som har vackra och ovanliga stenformationer – en perfekt destination för att vila med en bra bok under de skuggivande träden.

Spännande naturupplevelser

Dragon Fruit Plantation Nakhon Si ThammaratIngen resa till Khanom är komplett utan en båtresa för att se de rosa delfinerna, som är speciella för området. Delfinerna brukar vistas i vissa områden vid kusten och det är möjligt att se dem under en båttur. Fortsätt med båt för att se öarna runtom Khanom, en upplevelse som garanterar mindre trängsel än på de mer vanliga öarna i landet. Vandra med en otrolig utsikt över vattenfallet Krung Ching i Khao Luang nationalpark – en park känd för flera vattenfall. Att paddla kajak i mangroveskogen är ett annat sätt att uppleva naturen, och se olika typer av fåglar, fiskar och små varelser.

Utsökt lokal mat och dryck

CC Beach Bar & Restaurant är den äldsta strandbaren i Khanom stad och bjuder in gäster att ta det lugnt i en hammock med en drink i ena handen och fantastisk grillad mat i den andra – medan solen går ner. Adress: 28/1 Moo 6, Ban Na Dan.

Khanom Espresso är det perfekta stället för de som vill ha en kopp kvalitetskaffe. Det ligger i Khanom stad och dess meny har fokus på espressobaserade drycker, inklusive cappuccino och americano, men är även en bra bas för resenärer som har kontoret med sig på resan. Adress: 118/24 Moo 4

Summer Beach Khanom har en otrolig atmosfär med en fantastisk utsikt över Khanom Beach. Menyn har fokus på lokal färsk fisk och skaldjur, goda burgare och kött. Adress : 37/4 Nadan Beach Khanom.

Boende som passar alla

Khanom Hill Resort är boutiqueresorten med bara 15 enheter, uppdelade i privata hus, bungalows och lägenheter, som ligger direkt på stranden. Hotellet har en avslappnad atmosfär där modern och traditionell thailändsk inredningsstil möts och drivs av två systrar.

Nakhon Si Thammarat- Nai Phlao BeachAava Resort är ett paradis omringat av svajande palmer, grönskande växtliv, kalkstensberg och orörda stränder. Resorten, som grundades av en finsk kvinna, ligger direkt på den avskärmade stranden Nadan som är en av landets finaste stränder. Hotellet erbjuder både bungalows och villor, och stilen är fräsch, unik och i harmoni med naturen. Adress: 28/3 Moo 6 Nadan Beach Road.

Le Pes Villas är ett hotell som startades av en ung kvinnlig entreprenör. Hotellet bjuder in till storslagen natur och ger dessutom gästerna en snabbkurs i Khanoms kultur. Den vänskapliga upplevelsen är bara en kort promenad från stranden och fiskebyn, och hotellet är passionerat i sin ambition om att skapa en plats för avslappning och att njuta av stunden. Adress: 24/45 Moo 8 Thong Nian.

Färdsätt till Khanom

För att komma till Khanom går det att åka internationellt flyg till Bangkok, följt av ett regionalt flyg till Nakhon Si Thammarat eller Surat Thani flygplats. Från båda flygplatserna är det 70-80 kilometer till Khanom. Ett annat sätt är att flyga till Krabi flygplats och sedan färdas i bil i cirka tre timmar. För den som är på Koh Samui går det bra att ta en privat båt till Khanom eller färja till Nakhon Si Thammarat, följt av bilfärd.