Nakhon Si Thammarat – det orörda paradiset med storslagen natur och kultur. Provinsen är belägen i södra Thailand med sin långa kustlinje längs den thailändska gulfen och dess vackra stränder, orörd grönskande skog och ett gediget kulturarv. Nakhon, som den även kallas, är en riktigt dold pärla för natur- och kulturälskare.

Med en historia som går tillbaka till 200-talet, anses provinsen vara det religiösa och kulturella centrumet i södra Thailand. Det är dock inte bara historien och kulturarvet som lockar kräsna besökare, utan även den orörda naturen och det vackra landskapet. Nakhon är än i dag ett kulturellt nav, känt för skuggteater, den mångsidiga tempelarkitekturen och många fridfulla och vackra stränder.

Lugna och orörda stränder i Khanom

Khanom BeachKhanom är en perfekt stranddestination och ett dolt paradis bortom nattliv och shopping. Stranden Nadan är nio kilometer lång och är en av de längsta stränderna i Thailand. I närheten finns Nai Phlao som är en kortare strand men precis lika fridfull. Ao Thong Yee ligger tre kilometer från Nai Phlao och är ett grönskande område som omges av små vattenfall. En promenad över klipporna i slutet av Ao Thong Yee leder till en avskild vik och är ett perfekt ställe att komma undan med sina nära och kära. Norr om Nadan finns Thong Ching Beach, som är en dröm för dem som söker tystnad och orörd natur.

Spännande naturupplevelser

Bortsett från de orörda stränderna i Khanom är området känt för sina rosa delfiner. De håller till runt specifika områden utanför kusten och det är möjligt att se dem under en resa med de lokala båtmännen. Vandra längs den hisnande utsikten till vattenfallet Krung Ching i Khao Luang nationalpark, som är känd för sina många vattenfall över hela parken. Prova på att paddla kajak i mangroveskogen och upplev olika typer av fåglar och djur.

Det kulturella arvet och skuggteatern

Suan Pan Temple Nakhon Si ThammaratUpptäck buddhismens historia och kulturarv genom att besöka Wat Phra Mahathat, ett av de äldsta och viktigaste templen i Thailand. Det är södra Thailands största tempel och sägs vara mer än 1000 år gammalt. I närheten ligger ett museum som grundades av Suchart Subsin 1987, skuggspelets mästare. Khun Suchart och hans familj har samlat skuggdockor från olika regioner i Thailand och andra länder så som Kina, Kambodja och Indien. Det prisbelönta museet har blivit uppmärksammat både lokalt och internationellt för sin insats för utbildning och bevaring av gammal folkkonst.

Hitta hit

Med bil: Kör 780 kilometer söderut genom provinserna Samut Sakhon, Samut Songkhram, Pretchaburi, Prachuap Khiri Khan, Chumphon och Surat Thani – ett bra sätt att upptäcka Thailand!

Med flyg: Nakhon Si Thammarat har sin egen flygplats som kan nås med inrikesflyg (Nok Air och AirAsia).

Med tåg: Snabbtåg avgår från Bangkoks tågstation två gånger om dagen till Nakhon Si Thammarat och tar 12-14 timmar.

Med buss: Bussar avgår från Bangkoks södra bussterminal och resan tar cirka 12 timmar. Minibussar åker även från Surat Thani, Phuket och Krabi.