Festivalen välkomnar människor från hela världen att fira in det nya året och delta i världens största vattenfest. Songkran är en årlig helgdag i Thailand och landets både största och livligaste fest att delta i som firas mellan den 13 och 15 april runtom i landet.

Ordet ”Songkran” betyder ”flytta in” med hänvisning till zodiakkalendern då solen flyttar till väduren i april och markerar början på det nya solåret – nyårsafton som det kallas i väst.

Firandet pågår i tre dagar med olika traditioner varje dag. Under första dagen av Songkran rengör buddhister sina Buddhafigurer och altare som de har hemma. Det är också dagen vattenleken som Songkran är allmänt förknippad med bryter ut. Traditionen började med att folk försiktigt sköljde bort sina problem, sjukdomar och dåliga gärningar från det föregående året, vilket gav en ren start för det nya året. I dag bryter vattenlekar ut i alla städer och människor reser från hela världen för att delta sig i världens största vattenlek – en sann höjdpunkt under festivalen. För att delta är allt som behövs en vattenpistol eller en hink med vatten.

Den andra dagen tillhör varken det nya eller det gamla året. Under denna dag anses det ge mycket otur att gräla och deltagare förbereder mat som ges till munkar och tempel som gåvor följande dag. Den tredje och sista dagen av festivalen är mest lik det västerländska nyårsfirandet där familjer och vänner festar och firar tillsammans.

Oavsett hur och var resenärer väljer att fira Songkran blir det en oförglömlig och rolig upplevelse. En nyhet för årets firande är att många thailändare kommer att bära traditionella thailändska kostymer. Det sätt som Songkran firas på kan variera i olika thailändska regioner.

Var Songkran kan firas:

I Chiang Mai i norra delen av landet firas Songkranfestivalen över hela staden och främst kring floden Ping och Thapae gate.

Det största Songkranfirandet i Bangkok hålls i Silom. Hela den fem kilometer långa gatan i Patpongdistriktet blir en stor vattenfest där thailändare och turister firar tillsammans, så glöm inte att lägga alla värdefulla saker i en plastpåse!

I södra Thailand, i provinsen Nakhon Si Thammarat, antar festivalen en hinduisk känsla. De som är intresserade av att delta i ett mer kulturellt firande kan uppleva den unika och färgglada paraden Nang Dan, en ceremoni som hyllar en av de främsta gudarna inom hinduismen, Shiva. Traditionen är över 1300 år gammal och börjar på Ratchadamnoen road i centrala Nakhon Si Thammarat.

Firas Songkran på en thailändsk ö finns det vanligtvis gott om möjligheter att festa, exempelvis på Koh Samui, Koh Tao, Phi Phi-öarna och Phuket. Det är dock mer dämpat firande på öarna jämfört med städer som Chiang Mai och Bangkok.