Många förknippar Thailand med stränder, palmer och avslappning, men tänk om du kunde behålla stränderna och palmerna, och även vara aktiv? Thailand är det perfekta landet att kombinera aktiviteter med en omväxlande omgivning och ett fantastiskt klimat. Här kommer fem tips för en aktiv semester i Thailand.

Yoga – balanserande för både sinne och kropp

Thailand är en populär destination för att praktisera yoga i, som balanserar kropp och sinne. Yoga har mer än 5000 år gamla tekniker och var från början menat för spirituell utveckling, men har kommit att bli ett populärt sätt att nå fysisk hälsa. Yogan finns att välja som enstaka lektioner eller som kurser, anpassade för både för nybörjare och erfarna utövare.

Yoga kan utövas när som helst, i regn eller solsken, året runt. Yogaresorter finns runtom i Thailand. Däribland Paradise Koh Yao på Koh Yao Noi, ungefär 20 minuters båttur från Phuket, och Friendship Beach Resort & Atmanjai Wellness Spa i Phuket. Enstaka lektioner finns att ta på platser såsom Sri Spa and Yoga Center på Koh Lanta, Orion Healing Centre på Koh Phangan och Ocean Sound Dive and Yoga på Koh Tao.

Cykling – utforska markerna på två hjul

SaraburiThailand är en fantastisk destination för cykling, vilket kan anpassas för alla. De norra delarna med dess slingrande vägar, skyhöga utsiktsplatser och djupa dalar är perfekt för de som är vana cyklister. Det finns även berg-och-dalbaneliknande vägar skapade av asfalterade sluttningar och leriga spår längs floder med möjligheter att stanna till vid buddistiska tempel och bergstamsbyar. Detta i kontrast till de södra delarna, där det går att njuta av oslagbara vyer längs kusten. En guide på resan är att rekommendera, även att boka genom ett cyklingsföretag för säkerhetsanledningar och för att maximera upplevelsen.

November till februari är en bra tid för cyklingsresor i Thailand. Många av nationalparkerna har fantastiska cyklingsrutter, såsom Khao Sam Roi Yot (Prachuap Khiri Khan) och Khao Yai National Park (Nakhon Ratchasima). Det finns flera dagsturer i andra delar av landet, såsom Khao Sok (Surat Thani), Koh Yao (Phang Nga Bay) och Krabi. De flesta resorna kan anpassas till individuella behov och förfrågningar.

Muay Thai – utöva den urgamla kampsporten

Prova på thaiboxning, i Thailand! Muay Thai, även känt som thaiboxning, började som en krigsföringsteknik för flera hundra år sedan. Muay Thai-kämparna skyddade elefanters ben på slagfältet, då de var den tidens krigsmaskiner. Denna form av kampsport är än i dag en av de mest populära sporterna i Thailand, både för åskådare och utövare – för träning, självförsvar eller för att bli professionell boxare. Träna Muay Thai i dess hemland, boxningsläger finns över hela landet som erbjuder autentiska tränings- och teknikmetoder, samt information om sporten.

Det finns många som erbjuder lektioner landet över, året runt, däribland Muay Thai-resorter och träningsläger där lektionerna hålls på engelska. RSM Muay Thai Academy är ansedd som en av landets bästa boxningsskolor och ligger i Bangkok. Det finns även på Thanyapura i Phuket, Kombat Group Thailand i Pattaya och Elite Fight Club i Phuket och Bangkok.

Dykning och snorkling – upptäck livet under ytan

Krabi- Ko HaNågra av världens bästa platser att upptäcka livet under den safirblå och smaragdgröna ytan genom dykning eller snorkling finns i Thailand. Det är möjligt att se valhajar, rockor, sköldpaddor, bläckfiskar, pterois, stim av barracudor och koraller för att nämna några. Det finns möjligheter till dagsturer och även ”live aboard”, då några nätter spenderas på båten.

Många platser i Thailand är väl anpassade för dykning och snorkling. Några av dessa är Koh Chang året runt, dock främst under säsongen mars till och med september, och Phuket, Hin Muang, Hin Daeng, Phi Phi-öarna, Similan-öarna, Surin-öarna och Adang-Rawee från december till och med april. Chumphon, Koh Tao, Koh Phangan and Koh Samui passar året runt, förutom november och december.

Vandring – utforska marken till fots

TakVandring i Thailand passar den erfarna i god form, men även barn och äldre tack vare variationerna av rutter. Oavsett vilken väg som tas kommer vandringsguider inte kräva mer av dig än du är bekväm med. Den norra delen av Thailand är en fantastisk plats för vandring, där lokala guider kan följa med för att maximera upplevelsen och göra den så smidig som möjligt.

Chiang Mai och Chiang Rai i norra Thailand är perfekta ställen för att vandra i de bergiga områdena. De grönskande kullarna och skogarna ger en naturlig miljö för fåglar och vilt att bli observerade. De mest populära spåren finns i Kiu Mae Pan, Ang Ka Luang, Doi Inthanon National Park, Huai Nam Dang National Park och Doi Luang Chiang Dao Wildlife Conservation. En annan bra plats för vandring är Khao Luang National Park (Nakhon Si Thammarat) i södra Thailand, med berget Khao Luang på 1835 meter över havsnivån. Vandringen till toppen tar tre dagar, och är möjlig från januari till och med september.

Källa: Thailändska Turistbyrån