Ska man ge dricks och i så fall hur mycket bör man egentligen ge till olika personer inom servicenäringen på utlandsresan? Svenskar är inte så vana med drickskulturen och det är en av de vanligare frågorna Vings guider får ute på resmålen. I många fall räcker det med ett vänligt tack medan det i andra förväntas att man ger en slant som uppskattning och tack för hjälpen.

För att reda ut vad som är kutym att ge i dricks har Ving ställt frågan hur turisterna ska resonera när det gäller dricks, till sina guider i 12 av vinterns populäraste semesterländer. De kan naturligtvis inte göra en hundraprocentigt säker manual, men ge bra riktlinjer. Sedan ska man även väga in den service man får, eller inte får.

– I många länder är dricksen en viktig del av lönen och därför nästan obligatorisk, medan det i andra länder nästan är ett okänt begrepp. I USA är dricksen i stort sett ofrånkomlig. Du måste även anpassa dricksen efter den ekonomiska nivån i landet du är i. En servitör på en bra restaurang i Thailand får ungefär 120 kronor i lön per dag och kommer sannolikt att bli något förvånad om hans dricks når den nivå man bör ge på till exempel Hotel Waldorf Astoria i New York, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Den som bor på ett hotell med All Inclusive kan gärna tänka på att ge lite dricks till bar- och restaurangpersonalen, i de länder där det är vanligt med dricks. Likaså kan det vara en god idé att ge ca halva drickssumman till städpersonalen redan i början av semestern. Det kan ge lite extraservice på rummet i form av en blomma eller liknande. Man bör ge dricksen i lokal valuta så att mottagaren inte behöver krångla med att försöka växla sina drickspengar i banken.

Thailand (valuta THB – baht. 1 THB motsvarar ca 30 öre).

  • Städerskan: 50 baht per dag per rum.
  • Piccolon: 50 baht per bagage, något mer på lyxhotell.
  • Servitören: Ungefär 10 procent på notans total om inte ”service avgift” redan är pålagt. Då kan man runda av till närmaste 100 baht. Dricksen delas mellan personalen.
  • Taxichauffören: Förväntar sig ingen dricks när de kör utan taxameter med t.ex. tuk-tuk, då är dricksen redan pålagd i priset. Om man åker med en bil med taxameter är det vanligt att ge 5-10 procent av priset i dricks.
  • Frisören: Mellan 5 och 10 procent beroende på salongens standard.

En dagslön för en servitör i Thailand är ca 400 baht så dricksen bör ges i förhållande till lönen. Undvik att ge mynt i dricks då det uppfattas som oförskämt. Om man får växel tillbaka i mynt är det dock okej att ge dessa i dricks. En massör eller liknande förväntar sig runt 100 baht.

Källa: Ving