Den kulturella mångfaldens Chiang Mai med vacker natur, behagligt klimat och mångfacetterad kultur. Som ett nav för flera forntida riken, har Chiang Mai varit ett centrum för utbyte av kunskap, religioner, arkitektur och handel i århundraden och är platsen för norra Thailands medelpunkt. Den inspirerande blandningen av influenser gör provinsen till en perfekt destination för den nyfikne resenären!

De som bosatte sig i Chiang Mai bidrog med sin yrkesskicklighet inom textilvävning, silversmide och trähantverk och regionen är fortfarande en kreativ provins. Betydelsen av namnet är ”ny stad”, trots att områdets historia går tillbaka mer än 700 år. Thailändska Turistbyrån har samlat en rad kulturella tips för att utforska området.

Gågatan i Chiang Mai

Gågatan i Chiang MaiKöp handgjorda produkter och beundra antik konst från Lannariket på söndagskvällar när hela gatan tillägnas fotgängare. Gatan bjuder in till shopping, spontana uppträdanden och läcker mat. Det stora hantverksarvet uppvisas genom textilvävning, silversmide, trähantverk, teckningar och moderna konstverk. Det finns även kulturella föreställningar med traditionella musiker, thailändska dansare och dockteater längs gatan.

MAIIAM Contemporary Art Museum

MAIIAM Contemporary Art MuseumChiang Mai fick sitt första samtida museum tidigare i år när den spegelklädda byggnaden MAIIAM öppnades. MAIIAM rymmer en permanent samling från familjen som startade museet samt verk från ledande thailändska konstnärer. Det är en förlängning av det historiska riket Chiang Mai och museet är lika mycket rustikt som urbant. Byggnaden var tidigare ett lager och museet har behållit den råa industrikänslan, vilket skapar den perfekta kulissen för de samtida konstverken.

Wat Thaton

Templet Wat Thaton är en otrolig både andlig och arkitektonisk upplevelse på en yta av mer än 160 tunnland grönskande kullar. Det finns nio upplevelseplatser för buddhistiska pilgrimer som en stor Buddhaavbildning, ett meditationscentrum, statyer och flera buddhistiska kultbyggnader. Emellanåt arrangeras en utomhusmarknad med hantverk och snacks i tempelområdet.

137 Pillars house

Den gamla världens orientelegans i kombination med modern lyx är nyckelorden för boutiquehotellet 137 Pillars house. Det ovanliga namnet refererar till antalet dekorativa pelare i mitten av teakhuset. Det prisbelönta hotellet byggdes på 1880-talet och ligger i ett lugnt och grönskande tropiskt område med gångavstånd till några av de mest hyllade restauranger längst floden Ping. Spabehandlingar, yogaklasser, gym och flera restauranger finns i hotellområdet.

Doi Suthep

Berget Doi Suthep, som ligger 16 kilometer från centrala Chiang Mai, är ett av provinsens landmärken. Uppslukas av den magnifika vyn på utsiktsplatserna längst med vägen till det buddhistiska templet Wat Pratat Doi Suthep Worawihan, placerad på toppen av berget, drygt 1 000 meter över havet. Templet är en av de mest historiska och religiösa platser i norra Thailand med anor från 1384.

Khum Khantoke

Khum Khantoke är en kulturell upplevelse från det gamla Lannariket där den traditionella thailändska kulturen presenteras med autentiska kläder, mat och uppträdanden. Besökare till Khum Khantoke får uppleva både traditionell thailändsk dans och välsmakande rätter från norra landet. Menyn innehåller bland annat burmesiska fläsk curry, stekt kyckling och fläskfärs med ris.