Bertil Lintner skildrar den thailändska historien på ett kunnigt och levande vis. Thailand är ett av svenskarnas absoluta favoritresmål. Ett varmt klimat, billigt boende, god mat och exotiska upplevelser lockar oss till kungadömet i Sydostasien. Ändå är landet missuppfattat och rapporteringen därifrån är sporadisk och i många fall missvisande.

Det nuvarande Thailand med Bangkok som huvudstad upprättades i slutet av 1700-talet. Dess historia är mångfacetterad och landet har överlevt många prövningar; kolonialmakternas framfart, två världskrig, kommunistisk revolt på 60- och 70-talen och inte mindre än arton misslyckade militärkupper sedan 1932. I dag är landet något av ett ekonomiskt mirakel. Men det saknas inte utmaningar. Landet är politiskt splittrat och står inför ett tronskifte. Den snabba ekonomiska utvecklingen gör att traditionella strukturer håller på att rasa samman, för att ersättas av mer moderna maktkonstellationer och värderingar.

Journalisten och författaren Bertil Lintner har bott i Thailand sedan 1979. Mellan 1995 och 2014 var han Svenska Dagbladets Asienkorrespondent. Han har tidigare skrivit en mängd böcker om Asien, däribland Burmas historia (2014). Hans nya bok är den första på svenska som täcker hela den thailändska historien.